Muistilista vaihtoon lähtijälle
Vaihtoon lähteminen omasta yliopistostani ei tuottanut ainakaan itselleni juuri minkäänlaisia vaikeuksia. Hakuprosessi oli selkeä, tukea oli saatavilla vaikka millä mitalla, eikä mikään jäänyt epäselväksi. Ennen vaihtoa oli kuitenkin itse hoidettava muutamia käytännön asioita, jotka eivät nekään olleet loppupeleissä kovin haastavia:
Väliaikaisesta muutosta on ilmoitettava Kelaan ja maistraattiin (maistraattiin tosin kannattaa ilmoittaa vasta sitten, kuin uusi osoite on tiedossa). Kannattaa myös miettiä mitä tekee postille sillä aikaa kun on vaihdossa - keskeyttääkö jakelun vai uudelleenohjaako sen toiseen osoitteeseen. Tämä on kuitenkin maksullista ja yllättävän kallista, joten siihen on hyvä varautua. Matkavakuutus on myös hyvä olla, joka sekin tietysti maksaa opiskelijalle kiitettävästi. Ylipäätään Islannin korkean hintatason huomioonottaen opiskelijabudjetin on oltava kunnossa, ja rahankäytössä oltava tarkkana.
Kelasta tulee myös hakea ulkomaan opintotukea ja opintotuen asumislisää (sitä maksetaan yhä ulkomaille), sekä halutessaan opintolainaa joka on 200e enemmän kuukaudessa kuin Suomessa. Kokonaisuudessaan rahaa voi siis stipendin lisäksi saada siis varsin kiitettävästi, mutta innostus tästä laantunee pian, kun tajuaa minkälainen vuokrataso Islannissa on (yksiö n.1500-2500e/kk, huone n.600-1500e/kk), jos nyt ylipäätään sattuu asunnon tai huoneen löytämään! Kilpailu on kovaa, muttei toivotonta - siitä lisää myöhemin.
Kannattaa myös pitää huolta, että kaikki tarvittavat todistukset ja paperit ovat matkassa ainakin tietokoneella, josta ne voi tarvittaessa tulostaa. Tietysti on aina parempi, jos näin on tehty jo etukäteen.
Pakkaaminen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin - itselläni oli todella paljon ongelmia saada neljän kuukauden vaatteet ja varusteet mahtumaan matkalaukkuihin. Tähän kului paljon aikaa, ja monen monta yritystä saada matkalaukku kiinni... Lopulta oli pakko jättää osa vaatteista kotiin. Yleensä uusia vaatteita voi kätevästi ostaa vaihtomaasta, mutta Islannin suhteen ongelmana on erittäin korkea hinta. Siksi yritin oman talouteni tähden mahduttaa niin paljon vaatteita mukaan kuin mahdollista.
Islantiin matkustavan on myös hyvä huomioida sääolosuhteet. Tuulta riittää normaalisti päivittäin, ja se on paljon navakampaa kuin mihin suomalainen on tottunut - pakkaa siis mukaan tuulenpitäviä vaatteita. Tämän lisäksi taivaalta satelee milloin mitäkin varsin sekalaisina ajankohtina, eikä lämpötila yleensä ole kovin korkea. Siksi paras vaateyhdistelmä onkin lämmin kerrospukeutuminen, sekä veden- ja tuulenpitävä takki. Jos Islannissa lähtee ulkoilemaan niin mukana on ehdottomasti oltava riittävä valikoima vaatteita, sillä varsinkin vuorilla säätila vaihtelee todella arvaamattomasti.
Seuraavassa päivityksessäni kerron lisää hoidettavista asioista Islannin päässä. Se on onneksi pohjoismaalaiselle varsin helppo homma.
Sjáumst!
Kommentit
Lähetä kommentti